zondag 4 december 2011

Het leven leeft jou!


Wat gebeurt er als je tot de ontdekking komt dat jij niet je leven leeft maar het leven jou?

Tsja, in principe gebeurt er niet zoveel. Het leven gaat gewoon door. Ups en downs, leuk en niet leuk, grappig en niet grappig. Het is zoals het is en het gaat zoals het gaat.

En toch......alles wordt anders. Nou ja, nu kun je je natuurlijk afvragen voor wie alles dan anders wordt. En natuurlijk zeg ik dan: "Voor niemand". Dat doet me dan gelijk denken aan Tony Parsons's boeken "Niemand hier" en "Niemand daar". Maar ja, dat wordt moeilijk praten en dan moet ik elk woord op een weegschaaltje leggen. Want als echt tot je doordringt dat er niemand is die wat dan ook doet, terwijl alles wel gewoon wordt gedaan, dan is er geen "je" meer die wat dan ook kan claimen. Alles doet zichzelf en gaat vanzelf. Daar hoeven jij en ik helemaal niks voor te doen. Daar kunnen we ├╝berhaupt niks aan en/of voor doen. Ook die "jij" die je denkt te zijn, die afgescheiden persoon, de doener, waarmee velen van ons zich identificeren, doet zichzelf vanzelf voor.

Als dit tot je doordringt, echt tot je doordringt, dus niet alleen als mentaal gegeven maar werkelijk als "directe ervaring", dan wordt alles anders!

Okay, voor de muggezifters onder ons, alles kan natuurlijk ook niet anders worden. Want "worden" impliceert immers tijd en een toekomst. Om te "worden" moet je wachten. En sorry, dan kun je wachten tot je een ons weegt. Je zal nooit maar dan ook nooit worden wat je niet nu al bent!

En juist dat gegeven kan maken dat die denkbeeldige jij zich kan ontspannen. Dat je ruimte kunt ervaren om wat dan ook te doen of niet te doen. Per slot van rekening gaat het leven gewoon door. Je zou kunnen zeggen dat jij de ruimte bent waarin het leven, met al zijn tegenstellingen en jou als persoon, zich voordoet.

Of je het nu snapt of niet snapt doet er trouwens ook niks toe. De bottom line is: "It's out of your control". Dus............rieleks!

Zelf vind ik "ontspannen in de aard van de dingen zoals ze zijn" altijd wel mooi geformuleerd.

Maar hoe ik het ook zeg of noem, feit blijft, dat je ook dit niet kunt doen!